Het is een basisbehoefte wat ieder mens heeft om zich veilig voelen. Zeker in eigen huis is dit nodig voor iemand om te kunnen relaxen en genieten van het leven. Met gemiddeld 70 tot 80 inbraken op een dag is het begrijpelijk dat niet iedereen zich overal even veilig voelt, zeker niet wanneer zij in een alleenstaand huis wonen, wat meer afgezonderd van anderen of in een mindere wijk. Combineer dit met statistieken dat maar ongeveer één op de tien inbrekers gevonden worden door politie en dan wordt het wel begrijpelijk dat mensen steeds meer naar manieren van veiligheid kijken. Een alarmsysteem is hier dan ook een goed voorbeeld van.
Alarmsysteem
Een alarmsysteem beschermt een huis en alles wat erin zit en woont tegen inbraak, brand of andere gevaren die zich mogelijk kunnen voordoen. Deze gevaren worden gedetecteerd door middel van detectoren die strategisch rondom en in een woning geplaatst worden. Bij nood gaan er meldingen af en worden de politie, de brandweer of andere belangrijke partijen verwittigd.
Er zijn draadloze en bedrade alarmsystemen. Draadloze alarmsystemen werken veelal op batterijen en zijn verbonden met internetverbinding, zoals de Wifi. Dit maakt het mogelijk om allerlei notificaties te ontvangen op de mobiele telefoon, zodat iemand meteen op de hoogte is van wat er allemaal in het huis afspeelt. Er zitten een aantal voordelen aan het hebben van een draadloos alarmsysteem tegenover een bedraad alarmsysteem. Zo is het installeren van een draadloos systeem een stuk voordeliger dan een bedraad alarmsysteem. Dit komt omdat het meer tijd kost om de draden te leggen en weg te werken. Daarnaast zitten er geen draden in de weg wanneer de componenten van een alarmsysteem gelegd worden. In andere woorden, kunnen de verschillende onderdelen van het systeem geplaatst worden waar de eigenaar ze maar zou willen. Storingen en slechte verbindingen komen steeds minder voor, omdat de technologie van draadloze alarmsysteem constant verbeterd wordt.
Onderdelen
Welke onderdelen een eigenaar wil in hun alarmsysteem, verschilt veelal per eigenaar. Mogelijke onderdelen zijn bijvoorbeeld beveiligingscamera’s, rookmelders, een rookgordijn, deurslot en een videobel.
Een beveiligingscamera ziet, natuurlijk, wat er gebeurd in het huis. Dit is ook zo in het donker en door de 160 graden hoek, kan het voldoende de kamer in kijken. De camera onderscheidt tussen huisdieren en voertuigen, zodat er geen alarm afgaat bij de minste en geringste beweging van de kat. De opname kan bekeken worden op een telefoon. Door middel van een videodetector kunnen de benodigde hulpdiensten snel opgeroepen worden.
Een video deurbel is voor iedereen die wil zien wie er voor de deur staat zonder de deur te openen. In de deurbel zit een camera met luidspreker en microfoon, waardoor het niet alleen duidelijk wordt wie er voor de deur staat, maar er kan ook met hen gesproken worden.
Rookmelders zijn sinds 2022 verplicht in ieder huis en zijn dus eigenlijk in het basispakket van een alarmsysteem. Een rookgordijn wordt gecreëerd door een apparaat, waardoor eventuele inbrekers niet meer voor zich kunnen zien en de inbraak dus in principe gestopt wordt. De rook is niet schadelijk om in te ademen en vormt geen gevaar voor spullen aanwezig in de kamer. Het kan zo veilig als iemand het maar zou willen.