Waar moet een toekomstbestendige woning voor senioren aan voldoen?

In wat voor woning woon je nu? Grote kans dat je nog lang in je huidige woning wilt blijven wonen. Een verhuizing brengt altijd gedoe met zich mee. Tevens is de kans groot dat je je in je huidige woning fijn en veilig voelt. Er is je dus veel aan gelegen om zo lang mogelijk in je woning te blijven wonen.

Dat is zeker mogelijk. Je kunt er alles aan doen om je woning toekomstbestendig te maken. Dit kun je nu alvast doen, maar kan je ook gaan doen op het moment dat het daadwerkelijk nodig is. Het is in ieder geval goed om je alvast in te lezen in het onderwerp ‘toekomstbestendige woning’.

Wat is een toekomstbestendige woning?

Een toekomstbestendige woning is een woning waarin je als senior nog lang kunt blijven wonen. Niet elke woning leent zich hier goed voor, bijvoorbeeld als je een woning met meerdere etages hebt. Mocht er onverhoopt iets met je gezondheid gebeuren, kun je dan mogelijk niet meer naar de eerste etage toe. Dat voorkom je door je woning toekomstbestendig te maken.

Veel hulpmiddelen aanwezig

Een toekomstbestendige woning voor senioren beschikt over veel hulpmiddelen. Zo zijn in het toilet en de badkamer steunrails of grijpstangen aangebracht. Mocht je onverhoopt ten val komen, kun je je vastgrijpen aan zo’n stang. De steunrails bieden de gewenste ondersteuning. Erg prettig als je bijvoorbeeld moeite met je evenwicht krijgt.

Een ander voorbeeld van een hulpmiddel is een traplift. Ongeacht of het om een koop- of huur traplift gaat, brengt de traplift een onmiskenbare werking met zich mee. Je kunt dankzij deze traplift ‘gewoon’ een etage omhoog gaan. Hierdoor kun je ‘gewoon’ thuis blijven wonen en in je huidige slaapkamer blijven slapen.

Goed om te weten: voor sommige hulpmiddelen bestaan vergoedingen. Erg fijn, aangezien onder meer de traplift prijzen behoorlijk fors zijn. Gelukkig kun je in aanmerking komen voor de Wmo vergoeding. Daarmee maak je min of meer betaalbaar je woning toekomstbestendig.

Veel slimme middelen aanwezig

In een toekomstbestendige woning voor senioren vind je dus veel hulpmiddelen. Idealiter zijn in zo’n woning ook veel slimme middelen aanwezig. Een goed voorbeeld hiervan is een drempelhulp. Dankzij een drempelhulp hoef je de drempels in je woning niet volledig te verwijderen. De drempelhulp zorgt ervoor dat je met je rollator of scootmobiel door je huis heen kunt lopen/rijden.

Noodsystemen

Naarmate je ouder wordt, kan het lastiger worden om alleen te blijven wonen. Wat doe je bijvoorbeeld als je ten val komt en hulp nodig hebt? Voor in dergelijke situaties heb je een noodsysteem in huis nodig. Dit kan bijvoorbeeld een noodknop of alarm zijn. Met een dergelijk hulpsysteem kun je snel hulp inschakelen.

Gezelligheid

Tot slot moet een toekomstbestendige woning voor senioren gezellig zijn. Op je oude dag wil je van een gezellige woning genieten waarin je je thuis voelt. Dit krijg je voor elkaar door je woning gezellig aan te kleden. Ook is het verstandig om je woning naar wens te personaliseren.

Similar Articles

Comments

Most Popular