Hoe ontdek je welke wijn je lekker vindt?

Veel mensen die op zoek zijn naar wijn, beginnen hun zoektocht tegenwoordig online. Niet gek, want op het internet is het aanbod vele malen groter dan in de plaatselijke supermarkt of slijterij. Hierdoor is er voor iedereen een geschikte wijn te vinden. Helaas kan het gebeuren dat je de verkeerde keuze maakt. Deze kans verklein je als je weet welke wijn je lekker vindt. Weet je dit niet precies? Geen probleem, want in deze tekst helpen wij je om je persoonlijke wijnsmaak te ontdekken.

Kijk naar de wijn

Wie wil weten of een wijn lekker smaakt, neemt vaak een slok. Begrijpelijk, maar het is beter om de wijn eerst te bekijken voordat je ervan proeft. De kleur kan je namelijk al veel over de smaak vertellen. Heeft de wijn een dieprode kleur? Dan mag je ervan uitgaan dat hij een volle smaak heeft. Paarsachtige wijnen zijn over het algemeen wat jonger en dat resulteert in een fruitige smaak.

Walsen, walsen en nog eens walsen

Nadat je de wijn bekeken hebt, moet je hem walsen. Dit doe je door kleine rondjes te draaien met je glas. Je kunt je wijnglas oppakken, maar voor onervaren walsers is het vaak beter om het glas op tafel te laten staan terwijl ze hier rondjes mee draaien. Walsen zorgt ervoor dat er meer zuurstof bij de wijn komt en dat versterkt de geur en smaak.

Zet je neus aan het werk

Wil je ontdekken welke wijn je lekker vindt? Maak dan ook gebruik van je neus. Na het walsen van de wijn steek jij je neus in het glas en adem je in. Probeer vervolgens te achterhalen wat je precies ruikt. Als je intense bloemige en fruitige tonen ruikt, zit er misschien een wijn uit de Franse regio Sancerre in je glas. Onthoud vooral welke aroma’s je wel en niet lekker vindt, want dit helpt je om je persoonlijke wijnsmaak te ontdekken.

Proeven maar

Het is nu – eindelijk – tijd om de wijn te proeven. Je hebt misschien de neiging om een flinke teug uit je glas te nemen en de wijn direct door te slikken. Hierdoor ontdek je alleen niet of je een wijn lekker vindt of niet. Neem daarom eerst een kleine slok, spoel de wijn in je mond en slik het daarna pas door. Je neemt de smaak van de wijn op deze manier veel beter op dan wanneer je het direct doorslikt. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om te bepalen of je een wijn lekker vindt of niet.

Doe een online smaaktest

Ben je op zoek naar een biologische wijn, maar weet je nog niet precies welke je lekker vindt? Dan kan een online smaaktest uitkomst bieden. Op de meeste websites die wijn verkopen kun je zo’n test doen. Door antwoord te geven op een aantal simpele vragen, ontdek je binnen de kortste keren welke wijn bij jou past. De test biedt geen garantie dat je een wijn ook echt lekker vindt, want dat ontdek je pas door hem te proeven.

Similar Articles

Comments

Most Popular