Veilig de weg op met een e-bike: zo doe je dat!

Kost fietsen je steeds meer moeite? Dan wil jij je stadsfiets misschien inruilen voor een e-bike. Doordat een elektrische fiets voorzien is van trapondersteuning, hoef je minder kracht te zetten om vooruit te komen. Deze ondersteuning is tegelijkertijd ook een risico. Je fietst immers met hoge(re) snelheid en dat maakt de kans op ongelukken groter. Om jou hiervoor te behoeden, vertellen we je in deze tekst hoe je veilig de weg op gaat met een e-bike.

Koop een goed onderhouden e-bike

Wie op zoek gaat naar een elektrische fiets, ontdekt dat het aanbod ontzettend groot is. Je kunt niet alleen uit gloednieuwe modellen kiezen, maar ook uit tweedehands exemplaren. Een tweedehands elektrische fiets is doorgaans (veel) goedkoper dan een nieuwe, waardoor dit misschien je voorkeur heeft.

Wil je een tweedehands elektrische fiets kopen? Doe dit dan liever niet bij een particulier, want je weet niet of de e-bike nog wel veilig is. Richt je daarom liever tot een betrouwbare partij, zoals Upway. Zij controleren elektrische fietsen volledig voordat ze naar een nieuwe eigenaar gaan. Als de elektrische en mechanische onderdelen erom vragen, worden deze bovendien gereviseerd. Vandaar dat je hier verzekerd bent van een goed onderhouden e-bike.

Stel het zadel op de juiste hoogte af

Een goed onderhouden e-bike betekent niet direct dat je ook veilig de weg op kunt. Het is namelijk minstents zo belangrijk om het zadel op de juiste hoogte af te (laten) stellen. Zorg er altijd voor dat je met beide voeten bij de grond kan als je stil moet staan. Doordat een e-bike zwaarder is dan een stadsfiets, kan het lastig zijn om hem met één voet in balans te houden.

Draag een helm

Elektrische fietsen bieden trapondersteuning tot maximaal 25 km/u, waardoor je hier aanzienlijk harder mee kan dan met een stadsfiets. Raak je betrokken bij een ongeval of kom je ten val? Dan zijn de gevolgen vaak (veel) groter. Daarom is het verstandig een helm te dragen als je met een e-bike de weg op gaat. Je voorkomt hierdoor weliswaar niet dat je betrokken raakt bij een ongeval, maar de kans op ernstig letsel is wel een stuk kleiner.

Let op het verkeer

Het spreekt voor zich dat je als fietser goed op het verkeer let, maar als bestuurder van een e-bike is dit extra belangrijk. Doordat je harder gaat, kost het meer tijd om te anticiperen. Houd daarom voldoende afstand van voorliggers en kom niet te zicht in de buurt van de berm of een stoeprand. Vergeet bovendien niet om goed om je heen te kijken op de fiets.

Pas je snelheid aan

Tot slot is het belangrijk om je snelheid aan te passen als je veilig met een e-bike de weg op wilt. Omdat een elektrische fiets van een afstandje veel op een stadsfiets lijkt, hebben andere weggebruikers niet altijd direct in de gaten dat je op een e-bike rijdt. Nader je een druk kruispunt? Minder dan ruim van tevoren vaart, zodat je ter plekke niet vol in de ankers hoeft.

Similar Articles

Comments

Most Popular