Wijn veilig bewaren: hoe doe je dat?

Veel oudere mensen vinden het gezellig om zo nu en dan een glaasje wijn te drinken. Geldt dit ook voor jou? Dan heb je vast en zeker wel een paar flesjes in huis. Vaak zet je de flessen op een plek neer die voor jou handig is, maar helaas is dit niet altijd de veiligste keuze. Wil je weten hoe je wijn veilig bewaart? Wij vertellen je het in deze tekst.

Bewaar het op de juiste plek

Heb je een fles wijn gekregen of gekocht, maar verwacht je hem binnenkort nog niet te openen? Zorg er dan voor dat je hem op de juiste plek bewaart. Voor alle wijnen geldt dat je ze het beste op een donkere plek kunt bewaren. Zet de fles niet op het aanrecht en leg hem ook niet in een wijnrek. Dit ziet er misschien leuk uit, maar de wijn wordt dan blootgesteld aan licht en dat kan de smaak ervan beïnvloeden. Bewaar gesloten flessen daarom het liefst in een donkere kast.

Wie wijn op de juiste plek wil bewaren, moet ook rekening houden met de temperatuur. Een rode Brunello di Montalcino kun je het beste op kamertemperatuur bewaren, terwijl de meeste witte wijnen en rosés gekoeld het lekkerst smaken. Laatstgenoemde wijnen kun je overigens prima in de kast bewaren als je niet verwacht ze binnenkort al te drinken. Vergeet dan alleen niet om ze op tijd naar de koelkast te verplaatsen. Heb je een wijnkoeler? Bewaar je wijnen hier dan in. Wijnen worden beschermd tegen uv-straling en je bewaart ze altijd op de juiste temperatuur. 

Zet de flessen op een plek waar je ze niet omstoot

Een wijnfles omstoten kan grote gevolgen hebben. Zo kunnen er bijvoorbeeld vlekken in de vloer komen als een fles hierdoor sneuvelt. Reden genoeg om goed na te deken over de plek waar jij je flessen wijn bewaart. Zet ze bijvoorbeeld niet op de hoek van het aanrecht. De wijn wordt hier niet alleen blootgesteld aan licht, maar de kans op omstoten is ook een stuk groter.

Bewaar je flessen wijn in een dichte kast? Dan heb je misschien de neiging om ze vooraan te zetten. Logisch, want je kunt dan makkelijk een flesje pakken als je er eentje nodig hebt. Doe dit alleen als er geen spullen die je veel gebruikt achter de flessen staan. Is dit wel het geval? Dan kun je een fles omstoten als je zo’n product pakt. Zet de flessen wijn in dat geval liever achterin de kast.

Zorg dat je kleinkinderen er niet bij kunnen

Heb je kleinkinderen en komen zij geregeld bij je over de vloer? Denk dan extra goed na over de plek waar jij je wijnen bewaart. Je wilt immers niet dat zij bij je overheerlijke fles Grenache kunnen komen, zeker niet als deze aangebroken is. Dit is niet alleen zonde van de wijn, maar alcohol is ook bijzonder slecht voor kinderen. Zet wijn daarom op een plek neer waarvan je zeker weet dat je kleinkinderen er niet bij kunnen.

Similar Articles

Comments

Most Popular